Fajna zupka w stylu orientalnym.
Dajcie dużo zieleniny, coby zminimalizować działanie soczewicy :)
Zupy wyszło ok 1,5 litra
Co trzeba?
1 litr bulionu warzywnego/drobiowego
250 g czerwonej soczewicy
250-300 ml mleczka kokosowego z puszki (im lepszy skład tym lepiej, ja mam z Lidla)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 marchewki
2 cm kawałek imbiru
2 łyżeczki przyprawy curry
sól, pieprz, ostra papryka w proszku, cynamon (wszystko do smaku)
prażony słonecznik
dużo natki pietruszki
tłuszcz do smażenia
Co i jak?
Cebulę, czosnek, imbir drobno posiekać i podsmażyć na patelni.
Następnie przerzucić do garnka z bulionem, dodać pokrojone marchewki i surową soczewicę. Gotować ok. 20 minut. Dolać mleko kokosowe, wymieszać, dodać wszystkie przyprawy.
Zupę można zblendować, choć ja zostawiłam taką z kawałkami.
Posypać prażonym słonecznikiem i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz