Translate

piątek, 7 maja 2021

Dżem marchewkowo- pomarańczowy

 To nie jest jednak klasyczny dżem, mi bardziej przypomina mus w stylu "gerberków" :)

Przepyszna sprawa! Ja wyjadam ze słoiczka, tak po prostu.

Ilość cukru można dowolnie modyfikować. Warto dać mniej, a po zagotowaniu spróbować i w razie potrzeby dosypać.

Z podanych proporcji wyjdą taki jeden słoik o pojemności 400g


Co trzeba?

4-5 marchewek

Sok z połowy pomarańczy

Sok z połowy cytryny

skórka z połowy pomarańczy

2 płaskie łyżki cukru


Co i jak?

Marchewki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i ugotować do miękkości (30 minut). Ostudzić i zblendować. Dodać cukier i smażyć w rondelku przez jakieś 5 minut. 

Cytrusy sparzyć i wyszorować. Dodać sok i skórkę pod koniec gotowania.

Jeszcze ciepły dżemik przełożyć do słoika i postawić do góry nogami, albo zapasteryzować. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz