To nie jest jednak klasyczny dżem, mi bardziej przypomina mus w stylu "gerberków" :)
Przepyszna sprawa! Ja wyjadam ze słoiczka, tak po prostu.
Ilość cukru można dowolnie modyfikować. Warto dać mniej, a po zagotowaniu spróbować i w razie potrzeby dosypać.
Z podanych proporcji wyjdą taki jeden słoik o pojemności 400g
Co trzeba?
4-5 marchewek
Sok z połowy pomarańczy
Sok z połowy cytryny
skórka z połowy pomarańczy
2 płaskie łyżki cukru
Co i jak?
Marchewki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i ugotować do miękkości (30 minut). Ostudzić i zblendować. Dodać cukier i smażyć w rondelku przez jakieś 5 minut.
Cytrusy sparzyć i wyszorować. Dodać sok i skórkę pod koniec gotowania.
Jeszcze ciepły dżemik przełożyć do słoika i postawić do góry nogami, albo zapasteryzować. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz