Ślimaczki ,zawijaski z ciasta francuskiego wyszły szczerze pyszne!
Są mega sycące, mogą więc śmiało stanowić wartościową przegryzkę np. w pracy :) I na zimno i na ciepło smakują extra!
Nadzienie idealnie się komponuje z fetą i rozmarynem.
W oryginalnym przepisie zamiast ketchupu na spodzie był ajwar.
Przepis na jedną blachę przekąsek.
Co trzeba?
1 opakowanie ciasta francuskiego
150 g prawdziwej fety
80 g oliwek
80 g zielonej papryki pepperoni
100 g suszonych pomidorów
1 łyżeczka rozmarynu
pieprz
ketchup/ajwar do posmarowania ciasta
Co i jak?
Oliwki, pomidory,pepperoni drobno posiekać. Fetę pokroić w drobną kostkę. Dodać rozmaryn i całość porządnie wymieszać.
Rozłożyć płat ciasta francuskiego, rozsmarować ketchup/ajwar i nałożyć równomiernie farsz. Zawijać, zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na 2cm kawałki, układać na blaszce na płasko i piec 25 minut w 200 stopniach , piekarnik góra/dół
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz