Blog obchodzi dziś swoje 8. urodziny. Z tej okazji wrzucam przepis na pyszne domowe bajgle :)
Wyjdzie ok. 10 sztuk
Polecam!
Co trzeba?
650 g mąki + 3 łyżki na zaczyn
25 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
250 ml letniej wody
100 ml mleka
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
+1 rozbełtane jajko i dużo sezamu
Co i jak?
Najpierw trzeba zrobić zaczyn: mieszamy drożdże, cukier,3 łyżki mąki i 50ml ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać: 650g mąki,jajko,pozostałą ilość ciepłej wody,mleko,sól i wyrabiać ciasto, dodając oliwę z oliwek.
Gdy ciasto będzie wyrobione, odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, chwilę zagniatać i ulepić 9-10 w miarę równych części. Z każdej części robimy jak najdłuższy wałek, zwijamy go na pół i formujemy warkocz, który na końcu zaciskamy, żeby powstał okrągły bajgiel.
Układać na blaszce i odłożyć na pół godziny do wyrośnięcia.
W dużym szerokim garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i miodu, wkładać bajgle i gotować po 1 minucie z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym, potem przełożyć na blaszkę i każdą bułkę posmarować rozbełtanym jajkiem i obficie posypać sezamem.
Piec w 200 stopniach 20-25 minut, do zezłocenia. Studzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz