Kurczak w sosie słodko - kwaśnym
Łapcie sprawdzony przepis na przepysznego kurczaka w sosie słodko - kwaśnym, czyli na domową wersję chińszczyzny!
Do tego ugotujcie ryż i obiad gotowy.
Kupcie koniecznie dobre mięso!
Przyprawy dodawane totalnie na oko, próbujcie, smakujcie, doprawiajcie po swojemu.
Proporcje na 3-4 porcje
Co trzeba?
450 g piersi z kurczaka
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
5-6 krążków ananasa z puszki + sok
1 marchewka
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki octu z białego wina
2 łyżki cukru
4 łyżki wody
3 cm świeżego imbiru (startego)
duża szczypta białego pieprzu
3-4 łyżki ketchupu/koncentratu pomidorowego
sól
Co i jak?
Kurczaka umyć, oporządzić ( żyłki itp.), pokroić w kostkę. Przyprawić solą, dodać mąkę ziemniaczaną , wymieszać i odstawić.
Papryki i ananasa pokroić w kostkę, marchewkę w słupki.
Na dużej , nieprzywierającej patelni obsmażyć kurczaka (aż będzie brązowy), pod koniec dodać imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę i pieprz. Dorzucić paprykę i marchewkę. Dalej smażyć przez kilka minut. Ocet wymieszać z cukrem, wodą i sokiem z ananasa i wlać do garnka. Zagotować. Na koniec dodać ketchup, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz