Sezon na dynie trwa, więc korzystajcie! Podsyłam fajny przepis na sycące makaronowe jedzonko!
Z poniższych proporcji wyjdą 2 solidne porcje
Co trzeba?
250 g makaronu penne
200-250g dyni Hokkaido (1/4 średniej dyni, ważone po "obrobieniu")
3 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki cukru
tłuszcz do smażenia ( u mnie masło klarowane)
sól, pieprz
tarty żółty ser, w oryginale parmezan
Co i jak?
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
Dynię, umyć, wydrążyć miąższ i pestki, pokroić w małą kostkę. Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć dynię i czosnek, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści i skarmelizuje. Dodać pomidory i natkę pietruszki i całość gotować na małym ogniu ok 15 minut. Doprawić do smaku.
Wystarczy wymieszać sos z makaronem, zetrzeć ser i gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz