Translate

czwartek, 12 listopada 2020

Makaron z dynią i pomidorami

Sezon na dynie trwa, więc korzystajcie! Podsyłam fajny przepis na sycące makaronowe jedzonko!

Z poniższych proporcji wyjdą 2 solidne porcje



Co trzeba?

250 g makaronu penne

200-250g dyni Hokkaido (1/4 średniej dyni, ważone po "obrobieniu")

3 ząbki czosnku

1 puszka krojonych pomidorów

1 pęczek natki pietruszki

2 łyżeczki cukru

tłuszcz do smażenia ( u mnie masło klarowane)

sól, pieprz

tarty żółty ser, w oryginale parmezan


Co i jak?

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.  Odcedzić i odstawić.

Dynię, umyć, wydrążyć miąższ i pestki, pokroić w małą kostkę. Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać.

Na rozgrzanej patelni podsmażyć dynię i czosnek, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści i skarmelizuje. Dodać pomidory i natkę pietruszki i całość gotować na małym ogniu ok 15 minut. Doprawić do smaku.

Wystarczy wymieszać sos z makaronem, zetrzeć ser i gotowe!

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz