Translate

wtorek, 27 października 2020

Najlepsze bułki do burgerów

 Wszem  i wobec oznajmiam, że to jest TEN najlepszy przepis na domowe buły do burgerów!

Cud miód i tak dalej!

Za mnie robotę zrobił Bosch, 5 minut zagniatania i ciasto idealne.

Wyszło 9 sztuk, każda buła o wadze ok 95 g

PS. Nie oszczędzajcie sezamu ;)


Co trzeba?

500 g mąki ( u mnie tortowa 405)

250 ml ciepłego mleka

1 opakowanie suszonych drożdży (7-8 g)

1 jajko

80 g miękkiego masła

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

+ biały sezam

1 żółtko + odrobina mleka


Co i jak?

Mąkę przesiać do dużej miski robota, dodać jajko, drożdże, cukier, sól, stopniowo dolewać mleko i dodawać masło. Wyrabiać, aż  ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (u mnie cała procedura trwa około 1 godzinki).

Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, chwilę pozagniatać i uformować wałek i podzielić na 9 w miarę równych części. Z każdej z nich uformować kulkę, przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczyć. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. (ok. 30 minut). Po tym czasie roztrzepać żółtko, dolać mleko i taką mieszaniną posmarować obficie każdą bułkę. 

Piec w 200 stopniach góra dół przez jakieś 15 minut. Studzić na kratce. 

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz