Translate

wtorek, 15 września 2020

Quiche z dynią i kurczakiem curry

Owy kisz robi furorę w moim domu, czas więc na przepis :)
Pyszne kruche ciasto plus mocno nadziane wnętrze, całość bardzo sycąca, polecam do tego sos czosnkowy.
Za pierwszym razem była wersja z boczkiem, tym razem z kurczakiem :)
Niestety wersja wege w tym wypadku nie wchodzi w grę.
Forma o średnicy 26 cm


Co trzeba?

Ciasto:
250 g mąki
125 g zimnego masła
1 jajko
pół łyżeczki soli
2 łyżki zimnej wody
1 łyżka bułki tartej

Nadzienie:
500-600 g dyni hokkaido (po wydrążeniu nasion itp)
200-250 g piersi z kurczaka
duży pęczek szczypiorku
400 g śmietany 18% (duże opakowanie)
3 jajka
150 g tartego żółtego sera
sól, pieprz, przyprawa curry
tłuszcz do smażenia

Co i jak?

Składniki na ciasto połączyć i zagnieść gładkie ciasto, odstawić do lodówki na pół h.
Dynię pozbawioną wnętrzności pokroić w kostkę, kurczaka również, szczypiorek umyć i posiekać. Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i curry i smażymy, aż będzie rumiany, wtedy zdejmujemy z patelni,odstawiamy do wystygnięcia, na tej samej patelni podsmażamy dynię, jakieś 5-6 minut, również przyprawiając (sól, pieprz). Na koniec mieszamy ze sobą kurczaka, dynię i szczypiorek.
Jajka wbijamy do sporej miski, roztrzepujemy, dodajemy śmietanę,doprawiamy solą.
Formę do tarty wylepiamy rozwałkowanym ciastem, nakłuwamy kilkukrotnie i posypujemy wierzch bułką tartą. Nakładamy nadzienie, zalewamy masą jajeczno- śmietanową i posypujemy startym serem.
Do piekarnika na 200 stopni, piec jakieś 40 minut.
Gotowe! Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz