Translate

wtorek, 1 września 2020

Pełnoziarnista pizza z karmelizowaną cebulą, serem pleśniowym i gruszką

Ale to jest pyszne!
Przepis zobaczyłam u Celiny Statkiewicz w "śniadaniówce" w tv i przepadłam. 
Miła odskocznia od tradycyjnej pizzy. Polecam bardzo.
Wyjdą 2 średniej wielkości pizze.

Co trzeba?


ciasto:

250 g mąki pełnoziarnistej
125 ml ciepłej wody
5 g suszonych drożdży
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru

nadzienie:

1 duża dojrzała gruszka
100 g sera z niebieską/zieloną pleśnią
3 czerwone cebule
2 łyżki sosu sojowego 
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka cukru

sos:

2 łyżki kwaśnej 18% śmietany
łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz do smaku
opcjonalnie rukola

Co i jak?

Składniki na ciasto zagnieść i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Nadzienie:
Na maśle klarowanym zeszklić  pokrojoną w piórka cebulę,,dodać sos sojowy i cukier, smażyć na średnim ogniu aż sos zgęstnieje i odparuje. Odstawić do wystygnięcia.
Składniki na sos wymieszać ze sobą.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować i nałożyć śmietanowy sos. Na to wyłożyć cebulę, półplasterki gruszki i rozkruszyć ser.
Piec w piekarniku na 220 stopniach, ok 15 minut
Posypać rukolą i gotowe!
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz