Translate

czwartek, 12 marca 2020

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami

Wegetariańskie obiady to jest to ;)
Uwielbiam paprykę faszerowaną.
Przepis poniżej, z gazeciny, robiłam i polecam ;)


Co trzeba?

4 duże papryki
1 pomidor
100 g kaszy jaglanej
1 czerwona cebula
pół niedużej cukinii
2-3 ząbki czosnku
garść czarnych oliwek
żółty ser 
sól, pieprz, mielona słodka papryka
masło klarowane do smażenia


Co i jak?

Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Na maśle zrumienić drobną posiekaną cebulę,dodać szklankę wody, resztę pokrojonych warzyw i dusić ok 15 minut. W międzyczasie doprawić. Gdy woda odparuje, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone na pół oliwki, całość wymieszać z kaszą.
Papryki przetnij wzdłuż na pół, usunąć nasiona. Wypełnić wnętrza kaszą, posypać startym serem i zapiekać 40-50 minut w temperaturze ok 200 stopni, aż papryka będzie miękka.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz