Translate

sobota, 28 marca 2020

Drożdżówki z budyniem i kruszonką

Nadal korzystam z zapasów drożdży w domu :)
Bułeczki są przepyszne i godne polecenia.
Nijak mają się do tych z cukierni. Swoje najlepsze.
Ja ciasto zagniotłam w Lidlomixie, więc tak samo piszę przepis. Jeśli robota brak, to najpierw trzeba zrobić zaczyn, a potem całość zagniatać ręcznie.
Z poniższych proporcji wyszło 11 sporych sztuk


Co trzeba?

500 g mąki pszennej
110 g cukru
40 g świeżych drożdży
50 g masła
250 ml mleka
2 opakowania budyniu 
3 żółtka
szczypta soli

Kruszonka:

100 g mąki
50 g masła
30 g cukru


Co i jak?

Do misy robota wlać mleko, dodać rozkruszone drożdże i cukier. Zamykamy, 2 minuty , temperatura 37 stopni.
Dodać przesianą mąkę z solą,żółtka i roztopione masło.
Funkcja zagniatanie 3-4 minuty. 
Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinkę.
W międzyczasie ugotować budyń wg instrukcji i odstawić do ostygnięcia, a także zagnieść kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pożądaną ilość bułek. Z każdej z nich uformować kółko o grubości 1cm, przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 20 minut, aż napuchną :)
Po tym czasie przy pomocy szklanki zrobić wgłębienie i nakładać porcję budyniu.
Krawędzie bułek posmarować żółtkiem.
Na wierzchu posypać kruszonką.
Piekarnik na 170 stopni i piec ok 20 minut , ale radzę doglądać.
Odstawić do ostygnięcia. Na zimno są naj naj .
Smacznego!








3 komentarze: