Translate

czwartek, 16 stycznia 2020

Zupa krem z warzyw z paluchami z ciasta francuskiego

Pyszna, pikantna i sycąca zupka z idealnie pasującymi, chrupiącymi paluchami z ciasta francuskiego :)



Co trzeba?

4 skrzydełka z kurczaka
2 średnie ziemniaki
3 czerwone papryki
2 marchewki
1 cebula
1-2 łyżki masła
sól, pieprz
curry, imbir, ostra mielona papryka



Co i jak?

Skrzydełka opłukać i zalać wodą (1,5-2 L), zagotować.
Dodać pokrojoną w talarki marchewkę. Cebulę obrać, posiekać podsmażyć na maśle. Dorzucić do wywaru, dodać obrane pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować 30 minut.
Paprykę przepołowić,usunąć gniazda nasienne. Na każdej połówce ułożyć nieco rozmarynu (suszony też się nada) ułożyć na blaszce, piec w 200 stopniach do momentu, aż się ładnie przyrumieni. Po tym czasie pokroić ją na kawałki i dodać do zupy.
Gotować jeszcze 10 minut, wyjąć skrzydełka, zupę zblendować, doprawić i gotowe!

Co do paluchów:
Potrzeba:
 opakowanie ciasta francuskiego
1 rozbełtane jajko
czarnuszka
sezam
tarty żółty ser

Ciasto pokroić na 3 cm kawałki ( z krótszego boku), posypać serem , chwycić  za oba rogi i zwinąć w przeciwnych kierunkach, posmarować jajkiem, posypać czarnuszką i sezamem i do piekarnika na 200 stopni , 10-15 minut.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz