Klasyczne placki ziemniaczane stunningowane nieco płatkami owsianymi. A z dodatkiem łososia i sosiku smakują extra!!!!
Co trzeba?
3-4 duże ziemniaki
100 g płatków owsianych
2-3 łyżki mąki
1-2 jajka
1 duża biała cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
sos:
mały kubeczek jogurtu naturalnego/greckiego
1 łyżka chrzanu ze słoika
posiekany pęczek koperku
Poza tym:
100 g wędzonych plastrów łososia
Co i jak?
Składniki na sos wymieszać i odstawić.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać jajko, mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy oraz płatki owsiane.
Placki smażyć na rumiano z obu stron. Na wierzch każdego nałożyć sos, na to kawałek łososia i gałązkę koperku :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz