Translate

czwartek, 11 lipca 2019

Cukinia w panierce

Uwielbiam cukinię w tej odsłonie, bo tworzy lekkie, fajne danie, a z dodatkiem sosu czosnkowego to już w ogóle bajka.
Ja do rozbełtanego jajka dodałam jeszcze mieloną kurkumę, słodką paprykę i czosnek granulowany. co podkręca smak całości ;)
Wcinać na ciepło!


Co trzeba?

1 średnia cukinia
bułka tarta
mąka
jajko
opcjonalnie: kurkuma, czosnek granulowany, słodka papryka, sól, pieprz
masło klarowane


Co i jak?

Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w talarki (nie za grube).
Przełożyć do naczynia, zasypać solą i odstawić na 1 godzinę, aż warzywo puści wodę.
Po tym czasie odcedzić, osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć pieprzem.
Panierować -> mąka, jajko, bułka tarta i smażyć na złoto z obu stron.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz