Translate

niedziela, 2 czerwca 2019

Gorzka czekolada z cynamonową ciecierzycą

Ten przepis to obłęd! Dziękuję Joli Kleser z PnŚ, za tą świetną inspirację na fit słodycze!
Ciecierzyca która imituje orzechy laskowe? Dlaczego nie!
Choć zamiast ciecierzycy można dodać bakalie, orzechy, wszystko właściwie.
Zanim przelejecie czekoladę do naczynia, wyłóżcie papierem do pieczenia, ja oczywiście zapomniałam :)


Co trzeba?

100g czekolady o dużej zawartości kakao
100 g ciecierzycy z puszki
1 łyżka oleju kokosowego (w postaci stałej)
1 kopiasta łyżeczka cynamonu+ duża szczypta soli


Co i jak?

Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ciecierzycę odsączyć, wytrzeć np. ręcznikiem papierowym, wymieszać z cynamonem i solą i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w temp. 200stopni, aż ciecierzyca się ładnie zezłoci (można w międzyczasie przemieszać)
Do naczynia przelać rozpuszczoną czekoladę i na wierzch wyłożyć upieczoną ciecierzycę.
Odstawić do lodówki. Po zastygnięciu czekolada gotowa!
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Nigdy bym nie pomyślała o takim daniu. Bardzo
    Ciekawy pomysł

    Zapraszam na mojego nowego bloga www.agatea.pl

    OdpowiedzUsuń