Sezon na młodą kapustę trwa, można ją dorwać za 3zł, więc korzystając z okazji kupiłam główkę i powstał bigosik bez krzty mięsa, za to w towarzystwie papryki i pomidorów.
Fajne lekkie połączenie smakowe.
Polecam !
Co trzeba?
1 główka młodej kapusty
1 marchewka
2 pomidory
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
pęczek koperku
pęczek lubczyku
sól, pieprz
ocet z białego wina
1 łyżka masła + 1 łyżka mąki (zasmażka)
cukier do smaku
Co i jak?
Kapustę oczyścić, poszatkować. Zalać wodą,aż będzie przykryta. Dodać obraną i pokrojoną marchewkę, łyżeczkę soli,pół pęczka koperku, liście laurowe, ziele angielskie i gotować pod przykryciem 20-25 minut.
Pomidory i papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w sporą kostkę. Dodać do kapusty, dusić jeszcze 5 minut. Przygotować zasmażkę z mąki i masła, wlać do garnka . Wymieszać. Doprawić solą , pieprzem, octem i ewentualnie cukrem.
Smacznego!
Pyszności ☺
OdpowiedzUsuńBigosu w takiej formie nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuń