Nie wiem, czy istnieje coś prostszego? :)
Uwielbiam te ziołowe pyry do obiadu.
Idealnie skomponują się do ryby, do mięsiwa. Do wszystkiego.
Do dzieła więc!
Co trzeba?
1 kg ziemniaków
sól, pieprz
przyprawy (zioła prowansalskie, słodka mielona papryka, ostra papryka)
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
Co i jak?
Ziemniaki wyszorować, pokroić w ósemki, przełożyć do dużej miski, dodać wszystkie przyprawy, oliwę z oliwek, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać.
Wszystko siup na blaszkę , piec w 200 stopniach, około 25min, aż ziemniaczki się ładnie zarumienią. W międzyczasie zalecam przemieszać.
Wcinać od razu, na zimno są ohydne :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz