Gruszka, ser pleśniowy orzechy i rukola bardzo się ze sobą lubią, a w połączeniu z miodem to już w ogóle :)
Przegryzka idealna do wina, wiecie, tak od wielkiego dzwonu :)
Nie ma co się bawić w takie mini kanapeczki, lepiej bagietkę przekroić na pół i na niej układać składniki.
Co trzeba?
1 półbagietka
1 dojrzała gruszka
kawałek sera blue
garść orzechów włoskich
garść rukoli
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
czarny pieprz
Co i jak?
Gruszkę umyć, przepołowić, wydrążyć środek, pokroić w plastry.
Obrane orzechy podprażyć na suchej patelni.
Połówki bagietki polać oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika, aż się nieco zrumieni.
Na grzankach układać plasterki gruszki, sera, posypać orzechami i rukolą, polać miodem i sokiem z cytryny, oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
fajne połączenie smaków
OdpowiedzUsuńno naprawdę! :)
Usuń