Translate

piątek, 9 lutego 2018

Wegańskie kotlety / burgery - marchewka, biała fasola, kasza jaglana

Naszło mnie dziś na wegańskie obiadowanie. 
W roli głównej same dobrocie. Warzywa, kasza jaglana, doprawiona imbirem, kolendrą i moim ostatnim odkryciem - wędzoną papryką mieloną.
Cud miód! 
Do tego tak fajnie chrupią... 
Z przepisu wyszło mi 16 sporych rozmiarów kotletów. Za dużo? Usmaż wszystkie i zamroź.
Polecam bardzo!



Co trzeba?

2 duże marchewki
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
1 puszka białej fasoli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanka oliwy z oliwek
pół szklanki bułki tartej
duża szczypta startego imbiru
1 kopiasta łyżeczka wędzonej mielonej papryki
1 łyżka nasion słonecznika
1 łyżka sosu sojowego
pół łyżeczki mielonej kolendry
sól, pieprz


Co i jak?

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. 
Fasolę odsączyć, zblendować z oliwą,cebulą,czosnkiem i imbirem na papkę.
Masę połączyć z marchewką i ugotowaną kaszą jaglaną. Dodać wszystkie przyprawy i porządnie wymieszać.
Na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia układać kotlety, wielkość dowolna.
Piekarnik na 220 stopni, piec 40 minut, w połowie czasu pieczenia odwrócić kotlety.
Smacznego!










3 komentarze:

  1. Genialny przepis, pysznie wyglądają. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie burgery, a paprykę wędzoną uwielbiam, musiały być pyszne :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń