Translate

środa, 29 listopada 2017

Domowe mleczko migdałowe i kokosowe

Na zdjęciach widzicie tylko wersję migdałową, ale sposób przygotowania wygląda identycznie.
Jeśli więc szukacie zdrowego, naturalnego i przede wszystkim tańszego zamiennika wynalazków kartonowych to zapraszam :)



Co trzeba?

1 szklanka wiórków kokosowych/migdałów
2 szklanki wody mineralne/źródlanej - byle niegazowanej!
rondelek
sitko
opcjonalnie: jakieś słodziszcze do smaku


Co i jak?

Jeśli robicie wersję migdałową, trzeba je namoczyć przez noc w zimnej wodzie.
W przypadku wiórków nie trzeba tego robić.
Zalać orzechy zimną wodą, gotować 10-15 min na niewielkim ogniu, przestudzić, zblendować i przecedzić. Można dosłodzić do smaku.
 Rozlać do szklaneczek/słoiczków, przechowywać w lodówce.
Smacznego!
PS. Pamiętajcie, żeby przed każdym spożyciem porządnie wstrząsnąć słoiczkiem :)







3 komentarze:

  1. Zawsze marzyło mi się własnoręczne zrobienie mleka roślinnego, ale chyba będę musiała wykorzystać ten moment, że trafiłam na Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie pomyślałbym że to może być takie proste!

    OdpowiedzUsuń