Translate

środa, 20 września 2017

Optymalny chleb biszkoptowy

Przepis na chleb pochodzi z książki kucharskiej dra Kwaśniewskiego, strona 63
Jest to chleb dietetyczny, smakuje jak biszkopt bez cukru, nie jest najwyśmienitszy na świecie, ale czego nie robi się dla swojej zdrowotności ;)
Można przyrządzić z niego grzanki do zupy, gdy wyschnie- zetrzeć i używać zamiast bułki tartej. 
Przechowywać w lodówce, zawinięty w kilka arkuszy papieru śniadaniowego, będzie świeży przez ok. 2 tygodni, choć u mnie nigdy tyle nie wytrzymuje, bo wcześniej zostaje pochłonięty.
 Proporcje na podłużną keksówkę 32 cm x 8,5 cm, wys 7,5cm



Co trzeba?

10 jaj
100 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g rozpuszczonego masła
duża szczypta soli


Co i jak?

Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania, dodawać stopniowo po jednym żółtku. 
Następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu wlać strumieniem masło.
Gdy składniki połączą się w jednolitą masę, przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 200-220 stopni , 1 h ( na złoto).
Studzić w piekarniku, wtedy chleb nie opadnie.
Smacznego!


 

11 komentarzy:

  1. Nie próbowałam takiego chlebka jeszcze, a z pewnością będe musiała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, przepyszny chlebek!
    Dzisiaj pierwszy raz jadlem I zarazem 1 chleb pieklem :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis, właśnie takich optymalnych szukam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam tę dietę od 1997 roku. Jest prawdziwie skuteczna. Bardzo ważne żeby nie pozwalać sobie na węglowodany. Zasada jest jedna: nie mieszać paliwa:))) albo cukry albo tłuszcze. Bardzo proste. Od 21 lat stosuję, mam 53 lata, waga moja to 58 kg,świetnie się czuje i wyglądam😁.
    Pozdrawiam Wioletta 😌

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyprobowalam dzisiaj ten chleb, ale mi sie zapadl jeszcze podczas pieczenia,teraz sie studzi w piekarniku nie wiem jaki bedzie w smaku

    OdpowiedzUsuń
  6. Mega podziękowania za ten przepis! Mój bezglutenowy syn pierwszy raz od długiego czasu zjadł chleb o "normalnej" konsystencji! Robię go wyłącznie na mące ziemniaczanej i bez dodatku proszku do pieczenia. Zagości u nas na stałe. Obecnie mamy wersję z nasionami czarnuszki w środku i makiem posypanymi z wierzchu. Jest mega!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile btw wychodzi na 100gram?

    OdpowiedzUsuń
  8. Sprawdzony, jest bardzo smaczny,

    OdpowiedzUsuń