Sezon przetworów w pełni, na pierwszy rzut poszły ogórki - z własnego ogródka.
Sałatka pasuje zarówno do niedzielnego schabowego, a także do wielu innych wariacji obiadowych.Jest przepyszna!
Oryginalna babcina receptura, warto spróbować.
Proporcje na 12 słoików różnej wielkości.
Co trzeba?
4 kg ogórków gruntowych
pół kg cebuli
200 g marchwi
150 g natki pietruszki
80 g soli
zalewa:
1 szklanka oleju
1 szklanka octu
pół kg cukru
20 ziaren czarnego pieprzu
15 ziaren ziela angielskiego
1 główka czosnku (posiekać)
+ słoiki & nakrętki
Co i jak?
Przygotować dużą miskę.
Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki obrać, zetrzeć na plasterki, to samo zrobić z cebulą. Natkę drobno posiekać.
Warzywa posypać solą. Dokładnie wymieszać i odstawić,aż ogórki puszczą wodę.
Składniki na zalewę wymieszać, zagotować ciągle mieszając,żeby cukier się nie skarmelizował i ostudzić. Przestudzoną wlać do warzyw, ponownie wymieszać.
Nakładać do słoików, mocno zakręcić, pasteryzować 20 minut i gotowe!
Smacznego!
Świetny pomysł, jutro już zabieram się do pracy!
OdpowiedzUsuń