Translate

czwartek, 8 czerwca 2017

Bułki pszenno - orkiszowe z czarnuszką

Zdrowe i naturalne pieczywo z domowego piekarnika.
Z podanych proporcji wyszło mi 10 sztuk




Co trzeba?

300 g mąki pszennej razowej
200 g mąki orkiszowej
25 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
czarnuszka
1 jajko
opcjonalnie zioła prowansalskie (1-2 łyżki)


Co i jak?

Wymieszać drożdże łyżeczkę mąki pszennej, łyżeczkę cukru,100 ml ciepłej wody i odstawić na 15 min.
Do drugiej miski wsypać mąki,sól, cukier,zioła i wymieszać.
Dodać drożdżowy rozczyn,resztę ciepłej wody i oliwę z oliwek.
Wyrobić ciasto przez 10 min. po czym odstawić do wyrośnięcia.
Lepić kulki,lekko spłaszczać,ułożyć na blaszce, wyłożonej pergaminem.
Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać czarnuszką, piec 15 minut w temp 180 stopni, po czym rumienić w temperaturze 220 stopni.
Odstawić do ostygnięcia.
Smacznego!





 


1 komentarz:

  1. Super bułeczki! O wiele bardziej wolę właśnie sama piec niż kupywać w sklepie. Dziękuje bardzo.

    OdpowiedzUsuń