Translate

czwartek, 2 marca 2017

Leczo z cukinii, fasoli i pieczarek + kuskus

Jedzenie to idealnie komponuje się ze stwierdzeniem "wygląda okropnie, a smakuje extra"
Jest dość pikantne, robi się szybko, świetnie smakuje skropione sokiem z limonki i z pokruszoną fetą!
4 składniki a idzie się porządnie najeść.
Porcja na taką dużą patelnię- spokojnie starczy dla kilku osób.
PS. Jak zostanie, to pakować w lunchbox i wcinać na zimno w robocie :)


Co trzeba?

Pół szklanki kuskusu
2 średnie cukinie
1 puszka czerwonej fasoli
250 g pieczarek
sól,pieprz
mielona ostra papryka
sok z limonki (opcjonalnie)
pokruszona feta (opcjonalnie)



Co i jak?

Kuskus ugotować wg. instrukcji na opakowaniu.
Cukinię pokroić w kosteczkę, pieczarki w plasterki.
Podsmażyć na tłuszczu, dodać odsączoną z zalewy fasolę, dusić 10 minut.
Przyprawić wg uznania solą, pieprzem i papryką.
Wymieszać z kuskusem i wcinać.
Dobre i na ciepło i na zimno
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Bez przesady, nie wygląda tak źle : ) Lubię mieć w zanadrzu pomysły na proste dania, zwłaszcza kiedy nie mam ochoty albo czasu na stanie przy garach. A leczo nie dość, że jest zdrowe (w końcu warzywa + kuskus), kolorowe i pożywne, to jeszcze wymaga zaledwie 10 minut pracy. A pewnie smakuje o niebo lepiej niż niejedna potrawa przygotowywana przez kilka godzin. Jak dla mnie to genialna propozycja dla każdego – studenta, zapracowanej mamy czy beztalencia kulinarnego : ) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Nie mogę się doczekać sezonu na cukinie ;)
    Wiem, że można kupić w sklepie, ale taka z własnego ogródka smakuje najlepiej ;)

    OdpowiedzUsuń