Translate

poniedziałek, 31 października 2016

Zupa krem z dyni z nutką imbiru

Mniam! Mniam!
Ta zupa nie dość , że sycąca to jeszcze rozgrzewa - idealna na obecną jesienną pogodę! Po prostu must have!


Co trzeba?

1 dynia, np. hokkaido (do 1 kg)
1 litr bulionu
1 cebula
2 marchewki
2 ziemniaki
sok z połowy cytryny
śmietana 36% tłuszczu
sól, pieprz, imbir,gałka muszkatołowa


Co i jak?

Dynię umyć, wydrążyć miąższ i włókna, pokroić w kostkę. Dyni hokkaido nie trzeba obierać, inne już niestety tak.
Marchewki, ziemniaki i cebulę obrać pokroić w kostkę.
Warzywa gotować 15 min na bulionie, gdy przestygnie zblendować, doprawić. Wlać śmietankę.
Smacznego!




3 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis :) Czy tak jak my filtrujesz wodę na której gotujesz takie wspaniałości?

    OdpowiedzUsuń