Translate

piątek, 23 września 2016

Cukiniowy tort/zapiekanka/pasztet z owczym i kozim serem

Torcik/zapiekanka/pasztet - owe danie niejedno ma imię :)
Totalna wariacja kulinarna z udziałem cukinii i sera.
Niebo w gębie!
Sezon jeszcze trwa także  próbujcie!
Zdjęcia : Marek W.


Co trzeba?

500-600 g cukinii
2 młode cebulki ze szczypiorem/1 por
3 jajka
150 g mąki np kukurydzianej
300 g jogurtu naturalnego
100 ml oleju
150 g owczego sera
150 g sera koziego startego na tarce
pół pęczka koperku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
pieprz
kurkuma
majeranek
czarnuszka
garść ziaren słonecznika


Co i jak?

Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać solą , wymieszać i odstawić.
Pokroić ser owczy, ser kozi zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno.
W osobnych miskach wymieszać składniki mokre i suche, do mokrych dodać suche i lekko wymieszać. 
Na końcu dodać sery i odciśniętą z soku cukinię, zioła (cebulka, koperek) i ubite białka.
Jeśli masa jest za luźna, dodać 2-3 łyżki np. płatków orkiszowych.
Masę przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posypać ziarnami sezamu, słonecznika i czarnuszki.
Piec w temperaturze 180 stopni, około 40 min,
Smacznego!





1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie wynalazki.... Ja jeszcze jakiś sosik bym do tego wytrawny zrobił. Może właśnie pomidorowy.... ? Ostatnio gotuję z www.kcalmar.com . Fajne przepisy mają. Polecam, jako inspirację...

    OdpowiedzUsuń