Translate

sobota, 3 września 2016

Szarlotka na kruchym cieście z nadzieniem orzechowo - krówkowym

No mówią, że dobre, to trzeba udostępnić ;)
Kruche ciasto z bogatym, słodkim wnętrzem! 
Przepis + foto : Marek W.


Co trzeba?

Ciasto:

500 g mąki pszennej
250 g masła
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zagnieść ciasto i wylepić dno i boki średniej tortownicy , wstawić do lodówki.

Nadzienie:

1 kg kwaśnych jabłek 
100 g orzechów laskowych zmielonych 
150 g suszonej żurawiny
1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym

Co i jak?

 Jabłka obrać i pokroić w cienkie kliny ,rozłożyć na cieście i posypać żurawiną .
Rozłożyć masę orzechową -wymieszaną wcześniej ze zmielonymi orzechami -na jabłka - nie trzeba dokładnie pokrywać całej powierzchni.
Piec w 190 stopniach przez ok 70 min.
Smacznego!





1 komentarz: