Translate

środa, 9 grudnia 2015

Kasza gryczana z warzywami w curry i z delikatną nutką cynamonu

Dzisiaj przedstawiam sycącą propozycję obiadową. Wyszła mi cała duża patelnia.
Warzywa można wkroić dowolne - u mnie papryki, marchewka, cebula i obowiązkowo czosnek.
Do tego curry i cynamon! Pyszne połączenie, polecam.
Całość zwieńczona została natką pietruszki (której na foto nie widać).
PS. Oczywiście można dodać mięso, czy to kurczak czy to indyk, a może najdzie Was na jeszcze coś innego? :) 


Co trzeba?

1 woreczek kaszy gryczanej ( u mnie palona)
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 czerwona cebula
1 -2 marchewki
3 ząbki czosnku
2 czubate łyżeczki mielonej curry
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1-1,5 szklanki wody
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
opcjonalnie: zielona natka pietruszki


Co i jak?


Kaszę gotować 10 min (ma być krócej niż zalecany czas na opakowaniu), coby jej nie rozgotować.
Ostudzić, odstawić.
Cebulę drobno posiekać, krótko przysmażyć, dodać posiekany czosnek,sól, pieprz, cynamon i curry.
Marchewki pokroić w drobną kostkę, dorzucić do reszty, wlać wodę, dusić do momentu aż marchewka będzie już lekko miękka.
Następnie dodać pokrojone (również drobno) papryki oraz kaszę.
Całość wymieszać, dusić ze sobą ok 10 minut, aż warzywa będę miękkie, ale nie rozgotowane - mają być chrupkie.
Posypać zieleniną i wcinać.
Najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!






3 komentarze:

  1. zawsze robiłam takie danie z ryżem, muszę dla odmiany spróbować z kaszą gryczaną, którą uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam warzywa z patelni a twoje ze zdjęcia wyglądają smakowicie, jedyne co jak wspomnialas dodala bym miesko i się zajadala :)

    http://testing-winning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń