Miałam wielką przyjemność jeść je w te święta.
Smaku szpinaku w zasadzie w ogóle nie czuć.
Jest przepyszne, do tego prezentuje się niezwykle efektownie!
Porcja na małą blachę.
Polecam bardzo!
PS. to ostatni wpis w tym roku, także Czytelnikom wszelkiej pomyślności w Nowym Roku!
Co trzeba?
450 g mrożonego szpinaku
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki krupczatki
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml śmietany 30 %
2 opakowania śmietan fix
1 opakowanie cukru wanilinowego
owoce granatu do dekoracji
Co i jak?
Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć.
Utrzeć jajka z cukrem, powoli wlewać olej, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać szpinak i wymieszać.
Piec około 1 godziny(do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ostudzić, odkroić i rozkruszyć wierzch, ok połowy.
Ubić śmietanę z fixem i cukrem wanilinowym.
Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać zielonymi okruszkami i udekorować granatem.
Smacznego!
już zrobione! pychaaaaa. dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń