Translate

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Guacamole

czyli pyszna meksykańska pasta/sos na bazie awokado.
Dodałam pomidora, czerwoną cebulę, czosnek i voila.
Podawać jako przystawkę, z chipsami kukurydzianymi typu tortilla, albo tak jak ja - wcinać na tostach :)
Niestety nie znalazłam kolendry liściastej, więc musiałam się zadowolić suszoną.




Co trzeba?

2 sztuki awokado
1 pęczek kolendry (u mnie suszona)
1 pomidor
sok z połowy limonki
pół czerwonej cebuli
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz


Co i jak?

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ, rozgnieść go widelcem.
Pomidora, cebulkę i kolendrę drobno posiekać, dodać do papki z awokado.
Całość wymieszać, skropić sokiem z limonki, czosnek przecisnąć przez praskę, przyprawić solą, pieprzem. 
Wymieszać.
Odstawić do lodówki, celem przegryzienia się całości.
Smacznego!







1 komentarz: