Translate

sobota, 27 września 2014

Wytrawne muffinki z serem feta

Muffiny mają to do siebie, że są uniwersalne. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów.
U mnie dzisiaj zagościła (po raz pierwszy zresztą) wersja wytrawna z papryką, pieczarkami, serem feta i dużą ilością ziół. Ileż można się opychać tymi słodkimi? :)
Także te wyszły przepyszne. Będą świetną zagryzką do piwa :)
Proporcje na 19 babeczek.
PS. Jeśli lubicie ostrzejsze klimaty, polecam zastąpić fetę serem pleśniowym.


Co trzeba?

1 średniej wielkości czerwona papryka
100-140 g pieczarek
200 g sera feta
130 g masła
300 g mąki
2 jajka
150 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz, słodka mielona papryka, oregano, tymianek,bazylia, kolendra (z solą nie przesadzać-feta jest słona. Pieprzu i kolendry nie skąpić, resztę ziół i przypraw po 1,5 łyżeczki)

Co i jak?

Paprykę, pieczarki i fetę pokroić w drobną kostkę. 
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia.
W dużej misce przesiać mąkę i proszek do pieczenia , dodać przyprawy.
W drugiej misce wymieszać roztrzepane jajka, mleko i ostudzone masło.
Połączyć składniki mokre z suchymi. Porządnie wymieszać. Na końcu dodać paprykę, pieczarki i fetę. Ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papilotkami foremki. 
Piec 25 minut w 180 stopniach.
Ostudzić (u mnie domownicy nie wytrzymali i wcinali na gorąco).
Smacznego!



wtorek, 23 września 2014

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą

Ach, co to była za zapiekanka! Pyszna i sycąca!
Iście włoskie klimaty i zapachy rozniosły się po domu :)
Można zapiekać dłużej, ale ja nie lubię takiej skorupy, wolę jak ser się ciągnie :)
Polecam!

Co trzeba?

1 mieszanka włoska (450 g)
1 opakowanie gnocchi (600 g)
1 puszka pomidorów
2 opakowania mozzarelli (2x 125 g)
2 łyżki pesto
2-3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie (jeśli nie ma w mrożonce)
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia 


Co i jak?

Gnocchi przyrządzić wg. instrukcji na opakowaniu, odcedzić, ostudzić.
Na dużej patelni rozpuszczamy tłuszcz, wrzucamy posiekany czosnek, warzywa i smażymy 
około 10 minut. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy (jeśli macie w mrożonce), jeśli nie- dodajecie extra zioła prowansalskie- duuużo + sól, pieprz do smaku.
Smażyć całość kolejne 10 minut, aż sosik pomidorowy zgęstnieje.
Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego/do zapiekania wrzucić warzywa. Pesto wymieszać z kluskami. Całość wymieszać.
Na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Zapiekać 15-20 minut.
Smacznego!




piątek, 19 września 2014

Rollsy / Wrapy z tortilli z łososiem i suszonymi pomidorami

Jejciu, jakie to dobre! Pomyśleć, że robiłam je pierwszy raz w życiu.
Jeśli idzie o składniki, to pełna dowolność. Można zawinąć właściwie wszystko :)
Robiłam z 4 placków. Wyszło tego sporo.

Co trzeba?

4 placki tortilli
150 g wędzonego łososia
sałata lodowa
kilka sztuk suszonych pomidorów
1 kubeczek serka śmietankowego, np. Almette
sok z cytryny
świeżo posiekany koperek

Co i jak?

Każdy placek posmarować serkiem, posypać koperkiem.
Na jednej połowie rozłożyć łososia, skropić sokiem z cytryny, na drugiej połowie ułożyć liście sałaty i posiekane suszone pomidory.
Zwijać w rulon, odstawić do lodówki na jakąś godzinę. 
Kroić na skos w paski. Wcinać.
Smacznego!


sobota, 13 września 2014

Ciasto bananowo- orzechowe z miodową kruszonką

Przepis znalazłam w niemieckiej gazecie i od razu wiedziałam, że będzie pichcenie jak tylko wrócę do Polski.
I stało się.
Powstało pyszne wilgotne, kakaowe ciasto o wyraźnym orzechowo- bananowym smaku z miodową kruszoneczką.
Niestety spiekłam trochę górę i kroi się beznadziejnie. Kruszonka uparcie spada.
Keksówka o wymiarach 30x11 cm, choć polecam minimalnie większą.


Co trzeba?

Na ciasto:
300 g mąki
100 g cukru
175 g miękkiego masła
250-300 g bananów (3-4 sztuki)
3 łyżki prawdziwego kakao
100 g zmielonych orzechów laskowych
3 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie proszku do pieczenia
3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli

na kruszonkę:

100 g masła
200 g mąki
100 g płynnego miodu
1 opakowanie cukru wanilinowego

Co i jak?

Składniki na kruszonkę wymieszać, zagnieść, odstawić do lodówki.

Ciasto:

Do dużej miski przełożyć masło, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli.
Ubić na puszystą masę, dodać jajka.
W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i zmielone orzechy. Dodać do masy maślano-jajecznej, powstałej na początku.
Banany obrać, zrobić z nich papkę, dodać sok z cytryny. Dodać do głównej miski.
Całość przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, wyrównać. Posypać obficie kruszonką i piec w temperaturze 175 stopni, co najmniej 1 godzinę.
Należy doglądać, mój piekarnik lubi mnie denerwować i wierzch spalić, a w środku zostawić płynne surowe ciasto.
Smacznego!












czwartek, 11 września 2014

Omlet z warzywami (brokuł, papryka, kukurydza)

Tenże omlet to świetna, szybka i co najważniejsze smaczna i sycąca propozycja na śniadanie tudzież obiad. 
3 warzywa, jajko i przyprawy.
Polecam.

Co trzeba?

2 jajka
30-40 g brokuła (można wcześniej podgotować, jak ktoś nie lubi twardego)
kawałek czerwonej papryki ( u mnie marynowana)
1,5 łyżki kukurydzy
sól, pieprz (do smaku)
zioła (opcjonalnie- do posypania)
tłuszcz do smażenia


Co i jak?

Do miseczki wbić 2 jajka, rozbełtać. Doprawić.
 Brokuła drobno posiekać, to samo z papryką. Na koniec dodajemy kukurydzę i mieszamy całość z masą jajeczną.
Na rozgrzaną patelnię wlać masę, poczekać aż się zetnie, wtedy zgiąć na pół i smażyć na rumiano z obu stron.
Smacznego :)