Translate

czwartek, 4 grudnia 2025

Kokosowy biszkopt z kremem i galaretką (low carb)

 W prostocie siła!

Klasyk w odcukrzonym wydaniu

Uprzejmie donoszę, że mąka kokosowa jest niewyczuwalna

Forma 20x20


Co trzeba?

biszkopt:

45 g mąki kokosowej

160-170 g ciepłej wody

5 jajek

50-60 g ksylitolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 duże opakowanie budyniu waniliowego

Krem:

250 g mascarpone

200 g śmietanki 30%

1 płaska łyżka ksylitolu

szczypta soli

1 galaretka o ulubionym smaku (najlepiej bez cukru, ja dorwałam wersję z obniżoną ilością cukru z Winiary)


Co i jak?

Biszkopt:

Mąkę kokosową zalać ciepłą wodą, wymieszać, odstawić.

Oddzielić białka od żółtek.  

Białka ubić z ksylitolem na sztywną masę.

W drugiej misce wymieszać budyń z mąki kokosowej, żółtka, proszek budyniowy, proszek do pieczenia. Dodać ubite białka i wymieszać całość.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piec w 160 stopniach, pół h.

Krem:

Wszystkie składniki ubić i przełożyć na wystudzony biszkopt.

Galaretkę przyrządzić wg instrukcji na opakowaniu (ja daję mniej wody tj. 400ml)

Schłodzić w lodówce i gotowe.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz