Dawno mnie nie było, wracam zatem z pysznym i prostym ciachem dla tych-dbających o linię :) Idealne na jesień!
Polewa jest opcjonalna, bo i bez niej ciacho jest pyszne!
Blaszka 20cmx20cm
Co trzeba?
300 g obranej marchewki
3 jajka
130 g mąki migdałowej
50 g oleju kokosowego (bezzapachowego! ja używam rafinowany, uważam że jest ok)
80-90 g ksylitolu
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej albo aromatu waniliowego
po garści orzechów włoskich i migdałów
przyprawy:
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
duża szczypta kardamonu
Polewa:
150 g serka śmietankowego
1 łyżka masła
1 łyżeczka ksylitolu w pudrze
chlust soku z cytryny
Co i jak?
Suche składniki wymieszać .
Jajka ubić z olejem kokosowym i wanilią. Dodać marchewkę startą na małych oczkach. Dodać suche składniki i posiekane orzechy, porządnie wymieszać.
Przełożyć do foremki i do piekarnika na 180 stopni , piec max 30 minut. Po całkowitym wystudzeniu, nałożyć polewę (wymieszać jej składniki). Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz