Translate

sobota, 13 lipca 2024

Chleb na miodzie z nasionami

 Poszłam po bandzie i upiekłam chleb na suszonym zakwasie i drożdżach z dodatkiem miodu.

Pyszny i prosty w wykonaniu chleb!

Mąkę "Młyny Gdańskie" kupiłam w Lidlu i bardzo polecam

Keksówka


Co trzeba?

550 g mąki chlebowej typ 720

400 ml letniej wody

1 saszetka drożdży suszonych (7g)

1 saszetka zakwasu żytniego w proszku (15g)

2 łyżki płynnego miodu

po 4 łyżki:

słonecznika

płatków owsianych

siemienia lnianego

2,5 łyżeczki soli 


Co i jak?

W rondelku delikatnie podgrzać wodę z miodem.

Do misy miksera dodać wszystko oprócz ziaren i wyrobić dosłownie kilka minut. Potem dodać nasiona i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.

Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i piec w 210 stopniach 40 minut. 

Można włożyć naczynie żaroodporne z wodą.

Chleb wyciągnąć z formy i piec na kratce jeszcze z 5 minut.

Chleb musi wystygnąć , zanim się zacznie go kroić.

Przechowywać zawinięty w bawełniany ręcznik i schowany w foliówkę.

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz