Poszłam po bandzie i upiekłam chleb na suszonym zakwasie i drożdżach z dodatkiem miodu.
Pyszny i prosty w wykonaniu chleb!
Mąkę "Młyny Gdańskie" kupiłam w Lidlu i bardzo polecam
Keksówka
Co trzeba?
550 g mąki chlebowej typ 720
400 ml letniej wody
1 saszetka drożdży suszonych (7g)
1 saszetka zakwasu żytniego w proszku (15g)
2 łyżki płynnego miodu
po 4 łyżki:
słonecznika
płatków owsianych
siemienia lnianego
2,5 łyżeczki soli
Co i jak?
W rondelku delikatnie podgrzać wodę z miodem.
Do misy miksera dodać wszystko oprócz ziaren i wyrobić dosłownie kilka minut. Potem dodać nasiona i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i piec w 210 stopniach 40 minut.
Można włożyć naczynie żaroodporne z wodą.
Chleb wyciągnąć z formy i piec na kratce jeszcze z 5 minut.
Chleb musi wystygnąć , zanim się zacznie go kroić.
Przechowywać zawinięty w bawełniany ręcznik i schowany w foliówkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz