Ciasto jest przepyszne,mocno cytrynowe, idealne na lato!
Szybko się robi i równie szybko znika :)
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
P.S. Może się wydawać, że wyszedł zakalec, ale nic z tych rzeczy, dzięki jogurtowi ciasto jest cięższe niż np. babka piaskowa.
Keksówka o wymiarach dna 8,5 cm x 22,5 cm
Co trzeba?
250 g jogurtu greckiego
230 g mąki
150 g cukru
3 jajka
120 ml roztopionego masła
skórka starta z jednej niedużej cytryny + aromat cytrynowy naturalny 2-3 łyżeczki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Co i jak?
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać.
Jogurt zmiksować z cukrem, dodawać po jednym jajku, następnie masło i skórkę z cytryny, aromat.
Wsypywać stopniowo mąkę i wymieszać najlepiej rózgą.
Keksówkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą , przelać ciasto i piec 45 minut w 180 stopniach, grzanie góra dół.
Wystudzić, posypać cukrem pudrem, albo (tak jak ja) zrobić polewę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz