Translate

środa, 19 czerwca 2024

Cytrynowe ciasto na jogurcie

 Ciasto jest przepyszne,mocno cytrynowe, idealne na lato!

Szybko się robi i równie szybko znika :)

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!

P.S. Może się wydawać, że wyszedł zakalec, ale nic z tych rzeczy, dzięki jogurtowi ciasto jest cięższe niż np. babka piaskowa.

Keksówka o wymiarach dna 8,5 cm x 22,5 cm


Co trzeba?

250 g jogurtu greckiego

230 g mąki

150 g cukru

3 jajka

120 ml roztopionego masła

skórka starta z jednej niedużej cytryny + aromat cytrynowy naturalny 2-3 łyżeczki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli


Co i jak?

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać.

Jogurt zmiksować z cukrem, dodawać po jednym jajku, następnie masło i skórkę z cytryny, aromat.

Wsypywać stopniowo mąkę i wymieszać najlepiej rózgą.

Keksówkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą , przelać ciasto i piec 45 minut w 180 stopniach, grzanie góra dół.

Wystudzić, posypać cukrem pudrem, albo (tak jak ja) zrobić polewę.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz