Ciasto zrobiłam swojej Mamuśce z okazji jej święta, ale świetnie nada się na inne okoliczności!
Szybko się robi no i nie trzeba piekarnika!
Forma okrągła (tortownica) 22cm, wg mnie- lepsza o mniejszej średnicy, byle taką z odczepianym dnem.
Co trzeba?
Spód:
100 g masła
100 g biszkoptów (zwykłe, okrągłe)
60 g orzechów laskowych
Nadzienie:
200g ubitej śmietany 30 albo 36%
200 g serka "Mój ulubiony"
50 g cukru pudru
150-200 g malin
szczypta soli
Co i jak?
Spód:
Roztopić i przestudzić masło.
Biszkopty i orzechy zmielić za pomocą blendera.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wylepić formę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce.
Nadzienie:
Ubitą śmietanę połączyć z serkiem i cukrem pudrem i solą. Maliny albo pokroić w mniejsze kawałki, albo zblendować, wmieszać do masy.
Masę przelać na biszkoptowy spód, wyrównać i schłodzić.
Ozdobić po swojemu, u mnie maliny, borówki i płatki migdałowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz