Pyszne to to, i z małą ilością węgli.
Ciasto wychodzi delikatne i puszyste, choć całą robotę robi polewa.
Keksówka o długości cm
Przepis z tłustegary.pl
Co trzeba?
5 jajek
70 g czekolady ( u mnie przewaga mlecznej z dodatkiem gorzkiej)
15 g prawdziwego kakao
15 g błonnika bambusowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu waniliowego
szczypta soli
opcjonalnie erytrytol do smaku
Polewa:
80 g czekolady
1 łyżeczka masła
-rozpuścić w kąpieli wodnej-
Co i jak?
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia.
Oddzielić białka od żółtek, W misie miksera umieścić białka i ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać żółtka, aromat, delikatnie wymieszać, następnie dodać czekoladę, wymieszać, na koniec dodać wszystkie suche składniki i porządnie wymieszać,
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, piec w 180 stopniach, ok 25/30 minut, doglądać.
Przestudzone ciasto polać polewą i do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz