Sprawdzony przepis na polski klasyk :)
Co trzeba?
1 kg obranych ziemniaków (waga po obraniu)
1 średnia cebula 120 g (waga po obraniu)
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków/frytek
1 łyżka kwaśnej śmietany
tłuszcz do smażenia
Co i jak?
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, porządnie odcisnąć z wody, odlać wodę, i skrobię , która się wytrąciła na dnie, dodać do całości. Cebulę obrać i drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać, najlepiej ręcznie. Smażyć na oleju na średnim ogniu, aż będę złote.
Gotowe, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz