Translate

poniedziałek, 5 grudnia 2022

Łazanki wegetariańskie

Ależ miałam na nie ochotę! 

Zdecydowałam się na kapustę kiszoną (od zaprzyjaźnionych ludzi, chwała im za to, że kiszą), z którą roboty jest dużo mniej.

Chwilowo nie mam dostępu do zebranych w lesie grzybów, więc padło na pieczarki.

Łazanki w 100% bez mięcha, ale dodałam wędzoną paprykę i to był strzał w 10! Pyszne!

Porcja dla 3-4osób napewno. 


Co trzeba?

200 -250 g makaronu na łazanki

1 duża cebula

300 g pieczarek

300 g kiszonej kapusty

1 szklanka wody (250ml)

przyprawy do smaku:

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

mielony kmin rzymski

majeranek

wędzona słodka papryka

sól, pieprz


Co i jak?


Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, odstawić. Aby się nie posklejał, warto dodać odrobinę oliwy z oliwek do gotującej się wody.

Cebulę drobno posiekać, pieczarki w półplasterki, kapustę odsączyć z soku i posiekać z grubsza.

Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę z pieczarkami, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kmin rzymski, majeranek i wędzoną paprykę (ilość wg uznania, u mnie na oko) i smażyć 5 min na średnim ogniu.

Dodać kapustę, dolać wodę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu jakieś 15 minut. Dodać makaron, wymieszać, doprawić solą, pieprzem, gotowe. 

Smacznego!




1 komentarz: