Translate

niedziela, 27 listopada 2022

Mocno orzechowy ucieraniec z polewą czekoladową


Orzechów włoskich miałam pod dostatkiem, padło więc na łatwe i pyszne ciacho, obowiązkowo z polewą z gorzkiej czekolady.

Idealnie byłoby wymieszać orzechy włoskie z laskowymi, moja wersja z nerkowcami i migdałami.

Keksówka o wymiarach dna 22 cm x9 cm


Co trzeba?


200 g mąki

100 g orzechów włoskich

100 g innych ulubionych orzechów

150 g masła lub margaryny

150 g cukru

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5-6 łyżek mleka

polewa:

80 g dobrej gorzkiej czekolady

80 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%


Co i jak?


Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Miękkie masło/margarynę utrzeć z cukrem, aż będzie puszyste, dodawać stopniowo jajka, następnie orzechy, miksować.

Następnie stopniowo i naprzemiennie dodawać mąkę i mleko.

Miksować tylko do połączenia składników.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w 180 stopniach ok 50 minut. Moje ciacho było gotowe po 45minutach.

Wyjąć z formy, ostudzić.

Kremówkę podgrzać (ale nie zagotować!), zdjąć z palnika, dorzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż masa będzie jednolita. Polać ostudzone ciasto i do lodówki.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz