Orzechów włoskich miałam pod dostatkiem, padło więc na łatwe i pyszne ciacho, obowiązkowo z polewą z gorzkiej czekolady.
Idealnie byłoby wymieszać orzechy włoskie z laskowymi, moja wersja z nerkowcami i migdałami.
Keksówka o wymiarach dna 22 cm x9 cm
Co trzeba?
200 g mąki
100 g orzechów włoskich
100 g innych ulubionych orzechów
150 g masła lub margaryny
150 g cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5-6 łyżek mleka
polewa:
80 g dobrej gorzkiej czekolady
80 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
Co i jak?
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło/margarynę utrzeć z cukrem, aż będzie puszyste, dodawać stopniowo jajka, następnie orzechy, miksować.
Następnie stopniowo i naprzemiennie dodawać mąkę i mleko.
Miksować tylko do połączenia składników.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w 180 stopniach ok 50 minut. Moje ciacho było gotowe po 45minutach.
Wyjąć z formy, ostudzić.
Kremówkę podgrzać (ale nie zagotować!), zdjąć z palnika, dorzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż masa będzie jednolita. Polać ostudzone ciasto i do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz