Dziś coś dla mięsożerców- klopsiki w sosie z dużą ilością koperku i marchewką,ja wyjadałam tylko sos, który wyszedł przepyszny!
Wyszło mi 15 sztuk, polecam bardzo!
Co trzeba?
klopsiki
500 g mielonej łopatki wieprzowej
1 namoczona bułka ze wczoraj :)
1 jajko
sól, pieprz, zioła prowansalskie, po 1 łyżeczce, albo więcej
Sos
600-700 ml bulionu
1 średnia marchewka
125 g śmietanki 30%
1,5 łyżki mąki
duży pęczek koperku
Co i jak?
Klopsiki
Do miski przełożyć mięso, dodać pozostałe składniki i porządnie wymieszać. Lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, odstawić.
Sos:
Zagotować bulion w szerokim garnku lub na patelni. Dodać startą na dużych oczkach marchewkę. Włożyć do niego klopsiki i gotować na małym ogniu 20 min, w połowie czasu przewrócić mięso na druga stronę. W międzyczasie w śmietance porządnie rozmieszać mąkę, żeby nie było grudek. Przed wlaniem mikstury, warto dodać do niej kilka łyżek bulionu.
Wymieszać, dodać posiekany koperek. Zagotować, aż sos zgęstnieje.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz