Translate

środa, 27 kwietnia 2022

Klopsiki w sosie śmietanowo - koperkowym

 Dziś coś dla mięsożerców- klopsiki w sosie z dużą ilością koperku i marchewką,ja wyjadałam tylko sos, który wyszedł przepyszny!

Wyszło mi 15 sztuk, polecam bardzo!


Co trzeba?

klopsiki

500 g mielonej łopatki wieprzowej

1 namoczona bułka ze wczoraj :)

1 jajko

sól, pieprz, zioła prowansalskie, po 1 łyżeczce, albo więcej


Sos

600-700 ml bulionu

1 średnia marchewka

125 g śmietanki 30%

1,5 łyżki mąki

duży pęczek koperku


Co i jak?

Klopsiki

Do miski przełożyć mięso, dodać pozostałe składniki i porządnie wymieszać. Lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, odstawić.

Sos:

Zagotować bulion w szerokim garnku lub na patelni. Dodać startą na dużych oczkach marchewkę. Włożyć do niego klopsiki i gotować na małym ogniu 20 min, w połowie czasu przewrócić mięso na druga stronę. W międzyczasie w śmietance porządnie rozmieszać mąkę, żeby nie było grudek. Przed wlaniem mikstury, warto dodać do niej kilka łyżek bulionu. 

Wymieszać, dodać posiekany koperek. Zagotować, aż sos zgęstnieje. 

Podawać z ziemniakami i surówką.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz