Translate

środa, 19 stycznia 2022

Chlebek anyżowy

Smaczne i szybkie w przygotowaniu chlebki z patelni.
Wyjdzie ich 5-6 sztuk, w zależności, czy wybierzecie mini czy maxi wersję :)
Najlepsze jeszcze ciepłe, nie warto robić na zapas - zapewniam.

Co trzeba?

360 g mąki jasnej żytniej ( u mnie pszenna pełnoziarnista typ 1850)
250 g maślanki
105 g płynnego miodu
1 łyżeczka mielonych nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka mielonego anyżu
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki sody oczyszczonej

Co i jak?

W dużej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodać miód i maślankę, wszystko porządnie wymieszać. Ciasto będzie się lepić, więc warto podsypać blat mąką. Odrywać po kawałku ciasta, spłaszczać i formować na większy/mniejszy placek i cienko rozwałkować.
Otrzepać z nadmiaru mąki i smażyć na suchej patelni na średnim ogniu 1-1,5 minuty z każdej strony.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz