Ależ to jest pyszne! Cukier zamieniłam na lepszy erytrol.
Orzechy warto kupić już uprażone, (najlepsze wg mnie są w Lidlu, firmy Alesto), wtedy odchodzi dużo niefajnej roboty.
Brownie idealnie nadaje się na pożywną przekąskę, np. w pracy,
Proporcje na małą keksówkę
Co trzeba?
200 g uprażonych orzechów laskowych
200 g gorzkiej czekolady (u mnie 64%)
150 g masła
100 g erytrolu
50 g mąki
3 jajka
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Co i jak?
Orzechy posiekać , ale też nie za drobno.
Czekoladę, masło, cynamon i szczyptę soli przełożyć do rondelka i podgrzewać, aż składniki się ze sobą połączą. Odstawić do przestygnięcia (KONIECZNIE). Dodać jajka i erytrol. Wymieszać. Na koniec wmieszać mąkę i 3/4 orzechów, tj. 150g.
Masę przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika, 180 stopni, 25 min i ani minuty dłużej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz