Translate

piątek, 17 kwietnia 2020

Drożdżowe cynamonowe bułeczki ślimaczki

Wreszcie udało mi się z kilku przepisów sklecić ten doskonały.
Także zapraszam po przepis na przepyszne buły cynamonowe.
Ciasto wyrabiam w Thermomixie, 5-6 minut i mam idealnie wszystko wyrobione.
Nie robię też zaczynu z drożdży, po prostu wszystkie składniki wrzucam do misy miksera.
17 sztuk mi wyszło.



Co trzeba?

Ciasto:

400 g mąki
200 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
2 porządne łyżki cukru
50 g masła
1 jajko
duża szczypta soli

Nadzienie:

1 opakowanie cynamonu
2-3 łyżki cukru
2 łyżki miękkiego masła


Co i jak?

Ciasto:

Wszystkie składniki wrzucamy do robota kuchennego i zagniatamy gładkie ciasto.
Formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W międzyczasie wymieszać cynamon z cukrem.
Po wyrośnięciu ciasto chwilę zagniatać i rozwałkować na kształt prostokąta.
Posmarować masłem i obficie posypać cukrem cynamonowym.
Zawijać jak roladę, zaczynając od tego dłuższego boku, miejsce łączenia ma być na spodzie.
Pokroić na tyle części, ile chcecie mieć bułek.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nadzieniem do góry.
Bułeczki mogą się stykać, fajniej to wychodzi. 
Włożyć do zimnego piekarnika, rozgrzać go do 180 stopni, i od momentu osiągnięcia tej temperatury piec 20-25 minut, aż będą złociste. Doglądać ;)
Idealne jeszcze ciepłe :)
Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz