Translate

wtorek, 21 kwietnia 2020

Chrupiące krakersy z nasionami sezamu, słonecznika i siemienia lnianego

Ale to jest pyszne! Wszystkie Lajkoniki mogą się schować, bo oto przedstawiam przepis na super chrupiącą przekąskę, domową bez chemii :)
Z proporcji wyjdzie jedna duża blaszka krakersików
Ja do części ciasta dodałam czarnuszkę i kurkumę, ale sprawdzi się także opcja z:
*suszonymi pomidorami
*makiem
*pesto
Kombinujcie zatem i chrupcie!



Co trzeba?

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g mąki pszennej zwykłej
150 ml wody
5 łyżek oliwy z oliwek
5 łyżek dowolnych ziaren
1 łyżeczka soli


Co i jak?

Ziarna lekko uprażyć na suchej patelni, ostudzić.
Wymieszać mąki z solą, dodac ziarna, wodę i oliwę i wyrabiać gładkie elastyczne ciasto.
Rozwałkować na cienki placek i wycinać dowolne kształty.
Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w 180 stopniach około 30 minut, aż będę złociste.
Przechowywać w szczelnym pudełku.
Smacznego!




4 komentarze: