Translate

piątek, 22 lutego 2019

Ryżowy deser z czekoladą i orzechami

Oto deser, który ma w sobie wszystko co uwielbiam ;)
Proprocje na 3-4 pucharki.
Uwaga, po przygotowaniu najlepiej zjeść od razu, bo inaczej czekolada zastygnie i zrobi się skorupa, co znacznie utrudnia spożycie :)


Co trzeba?


1 szklanka ryżu jaśminowego
600 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady
30g orzechów włoskich
30g orzechów laskowych
30 g orzechów ziemnych z solą
30 g płatków migdałowych
1 łyżeczka miodu
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki żurawiny
1/4 łyżeczki soli
wiórki kokosowe na wierzch

Co i jak?

Orzechy posiekać.
Zagotować mleko,dodać sól, cynamon, miód i żurawinę. Gdy całość się zagotuje, dorzucić ryż i gotować tak długo, aż wchłonie całe mleko i będzie miękki.
Czekoladę pokruszyć rozpuścić w kąpieli wodnej.
Na dno szklanek układać ryż, polać czekoladą, posypać orzechami i wiórkami kokosowymi.
Smacznego!






2 komentarze: