Oto deser, który ma w sobie wszystko co uwielbiam ;)
Proprocje na 3-4 pucharki.
Uwaga, po przygotowaniu najlepiej zjeść od razu, bo inaczej czekolada zastygnie i zrobi się skorupa, co znacznie utrudnia spożycie :)
Co trzeba?
1 szklanka ryżu jaśminowego
600 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady
30g orzechów włoskich
30g orzechów laskowych
30 g orzechów ziemnych z solą
30 g płatków migdałowych
1 łyżeczka miodu
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki żurawiny
1/4 łyżeczki soli
wiórki kokosowe na wierzch
Co i jak?
Orzechy posiekać.
Zagotować mleko,dodać sól, cynamon, miód i żurawinę. Gdy całość się zagotuje, dorzucić ryż i gotować tak długo, aż wchłonie całe mleko i będzie miękki.
Czekoladę pokruszyć rozpuścić w kąpieli wodnej.
Na dno szklanek układać ryż, polać czekoladą, posypać orzechami i wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńPozdrawiam