Translate

środa, 22 sierpnia 2018

Tofucznica curry ze szczypiorkiem

Nie oszukujmy się- tofucznica nie smakuje jak prawdziwa jajecznica, ale stanowi jej zamiennik (raz na jakiś czas). Weganie będą zachwyceni :)
Niemniej jednak sprawdzi się na porządne śniadanie, bo syci niesamowicie. Połowa widocznej porcji wystarczy dla jednej osoby.


Co trzeba?

180 g naturalnego tofu
1 szalotka
1 łyżka płatków drożdżowych
pół łyżeczki przyprawy curry
2 łyżki wody
sól, pieprz
szczypiorek
masło klarowane


Co i jak?

Na tłuszczu zeszklić drobno posiekaną szalotkę, dodać curry, przemieszać, dolać wodę.
Tofu rozdrobnić widelcem i przełożyć na patelnię, smażyć 2-3 minutki, aż całość się wymiesza i uzyska złoty kolor. Na sam koniec dodać płatki drożdżowe, smażyć jeszcze chwilę i gotowe.
Posypać szczypiorkiem i szamać.
Smacznego!



2 komentarze: