Jeśli cukinii masz w bród, polecam ten przepis!
Sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu albo po prostu możesz wyjadać prosto ze słoika ;)
Pycha!
Co trzeba?
3 kg cukinii (już obranej i bez miąższu)
3 czerwone papryki
5 dużych cebul
3 ząbki czosnku
3 płaskie łyżki soli
zalewa:
2 szklanki octu
3 szklanki cukru
3 kopiaste łyżki kurkumy
3 łyżeczki soli
2 płaskie łyżki gorczycy
Co i jak?
Składniki na zalewę zagotować.
Cukinię pokroić w plasterki, paprykę w słupki, cebulę w półksiężyce. Zasypać solą, wymieszać i odstawić na 3-4 godziny. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody.
Zalać zalewą, wymieszać i odstawić na całą noc.
Na dzień następny wkładać do słoików, pasteryzować 15-20 minut.
Smacznego!
Bardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuń