Znowu Snickers, tym razem w wersji ciacha.
Bezglutenowe, pyszne -trzeba spróbować.
Jeden kawałek skutecznie zaspokaja chęć na słodkie.
Przepis z instagrama Pauliny Mogilnickiej.
Okrągła forma 22cm
Co trzeba?
Ciasto:
120 g mąki jaglanej
120 g mąki ryżowej
2 jajka
3 płaskie łyżeczki ksylitolu
5 łyżek płynnego oleju kokosowego
Nadzienie:
180 g suszonych daktyli
2 łyżki masła orzechowego
+ ok 200 g solonych orzeszków ziemnych
Polewa czekoladowa:
50g czekolady gorzkiej, min. 70% kakao
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka masła orzechowego
Co i jak?
Składniki na ciasto zagnieść, szybko to idzie. Całość ma być jak plastelina.
Wyłożyć formę i boki, piec w 180 stopniach 15-20 minut.
Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na godzinę, odlać wodę, zblendować z masłem orzechowym.
Na upieczony spód wyłożyć orzeszki ziemne, na orzeszki wylać karmel i równomiernie rozłożyć.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z olejem i masłem. Wylać na wierzch.
Odstawić na kilka godzin do lodówki, aby czekolada stężała.
Smacznego!
zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńMniam :) coś dla mnie, uwielbiam słodkości, a takiej fit tarty można zjeść trochę więcej, prawda? hehe :)
OdpowiedzUsuńJeden kawałek i basta :)
Usuń