Translate

niedziela, 22 kwietnia 2018

Bezglutenowa fit tarta a 'la Snickers

Znowu Snickers, tym razem w wersji ciacha. 
Bezglutenowe, pyszne -trzeba spróbować.
Jeden kawałek skutecznie zaspokaja chęć na słodkie.
Przepis z instagrama Pauliny Mogilnickiej.
Okrągła forma 22cm


Co trzeba?

Ciasto:

120 g mąki jaglanej
120 g mąki ryżowej
2 jajka
3 płaskie łyżeczki ksylitolu
5 łyżek płynnego oleju kokosowego

Nadzienie:

180 g suszonych daktyli
2 łyżki masła orzechowego
+ ok 200 g solonych orzeszków ziemnych

Polewa czekoladowa:

50g czekolady gorzkiej, min. 70% kakao
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka masła orzechowego


Co i jak?

Składniki na ciasto zagnieść, szybko to idzie. Całość ma być jak plastelina.
Wyłożyć formę i boki, piec w 180 stopniach 15-20 minut.
Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na godzinę, odlać wodę, zblendować z masłem orzechowym.
Na upieczony spód wyłożyć orzeszki ziemne, na orzeszki wylać karmel i równomiernie rozłożyć.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z olejem i masłem. Wylać na wierzch.
Odstawić na kilka godzin do lodówki, aby czekolada stężała.
Smacznego!




3 komentarze:

  1. zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :) coś dla mnie, uwielbiam słodkości, a takiej fit tarty można zjeść trochę więcej, prawda? hehe :)

    OdpowiedzUsuń