Translate

czwartek, 19 stycznia 2017

Pieczarki w sosie ziołowym

Pieczarki to wdzięczna rzecz, bo uniwersalna. Pasuje niemal do wszystkiego.
Przedtawiam prosty przepis na przepyszny i aromatyczny sosik na bazie octu i sosu sojowego z dodatkiem bazylii i tymianku i czerwonej papryki.
 Nada się idealnie do mięsiwa, ja zajadam z kaszą.
Polecam bardzo!


Co trzeba?

500 g pieczarek
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego (u mnie z białego wina)
2 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżeczka bazylii (u mnie świeża)
1 czybata łyżeczka tymianku (tu suszony)
1 czubata łyżeczka mielonej papryki słodkiej
200 ml wody
odrobina wody +1 łyżeczka mąki
duża szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia


Co i jak?

Pieczarki obrać, pokroić wg uznania.
Cebulę obrać, drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na tłuszczu zeszlić cebulę, dodać czosnek i zaraz potem pieczarki.
Gdy puszczą wodę i zmniejszą objętość, dodać sol, pieprz, cukier, zioła i paprykę. Następnie dodać ocet i sos sojowy. Wymieszać. Dolać wodę.
Gdy całość się zacznie gotować, wlać- rozrobioną w osobnym naczyniu- odrobinę wody z mąką.
Wymieszać, gotować parę minut, aż całość się zagęści.
W razie potrzeby, doprawić jeszcze do smaku.
Smacznego!




1 komentarz: